چهره ماندگار صنعت برق فشارقوی
دکتر حسین محسنی
دکترحسين محسني، طراح آزمايشگاه و عضو هيأت علمي دانشکدهی مهندسي برق و کامپيوتر پرديس دانشکدههاي فني دانشگاه تهران، يکي از نخبههاي علمي و بينظير دنياست. وی تحصيلاتش را تا پايان دبيرستان در تهران به پايان رساند. سپس براي ادامهی تحصيل به اتريش رفت و تحصيلات خود را تا مقطع دكترا در دانشکدهی صنعتي گراتس اتريش به پايان رساند و حدود پنج سال در شركت اتريشي الين قسمت آزمايشگاه فشار قوي و تحقيقات به كار و فعاليت پرداخت.
سپس در ۱۳۵۵به ايران بازگشت و در دانشكدهی فني دانشگاه تهران شروع به تدريس و كار كرد. با تعطيلي دانشگاه در زمان انقلاب فرهنگي و با توجه به تحصيلات و سابقهی كار، با شركت توانير شروع همكاري نمود و از آن زمان به صورت نيمه وقت با اين شركت و شركتهاي ديگر وابسته به وزارت نيرو در زمينهی فشار قوي همكاري دارد.
استاد محسني مسؤول بزرگترين آزمايشگاه فشار قوي الكتريكي دانشگاهي کشور در شركت توانير با توجه به اهميت ارتباط صنعت با دانشگاه، آزمايشگاهی با زيربناي دو هزار مترمربع در پرديس دو دانشكدهی فني ساخته و به دانشگاه تهران اهدا نموده است. قسمت عمدهی تجهيزات پژوهشي اين آزمايشگاه نيز با كمك شركت توانير خريداري يا به صورت طرح تحقيقاتي ـ پژوهشي ساخته شده است. از جمله فعاليتهاي پژوهشي آزمايشگاه فشار قوی، بررسي حوادث پيش آمده در شبكهی برق كشور است.
علاوه بر آنها، کارهاي تحقيقاتي مهمي در اين آزمايشگاه انجام ميگيرد که طرحهاي زير نمونهاي از فعاليتهاي جاري اين آزمايشگاه است:
ـ طراحي و ساخت مدار آزمون سنتتيک کليدهاي قدرت؛
ـ پژوهش و بررسي علل حوادث در شبکه ايران؛
ـ طراحي و ساخت راکتور يک ميليون ولت با فرکانس متغير؛
ـ طراحي و ساخت ترانسفورماتور فيزشيفتر؛
ـ طراحي و ساخت مدل شبکهی فشار قوي الکتريکي به منظور بررسي حوادث شبکه؛
ـ بررسي رفتار فرکانسي ترانسفورماتورهاي قدرت به منظور يافتن احتمال تغيير شکل سيم پيچ؛
ـ بررسي امکان و انجام آزمون پستهاي گازي با ترانسفورماتور کاسکاد و رزنانس موازي؛
ـ طراحي و ساخت مدار تغذيهی جريان تا ۶۵ کيلوآمپر؛
ـ حل ذرات نانو از فلزات اصيل در آب.
دکترمحسني، بيش از ۳۸ سال در دانشگاه تهران تدریس نموده و هم اكنون غير از تدريس و فعاليت در آزمايشگاه فشار قوي، سرپرست آزمايشگاه روشنايي فني دانشكدهی مهندسي برق و كامپيوتر پرديس دانشكدههاي فني هستند. اين آزمايشگاه با كمك شركت توانير و شركت برق منطقهاي تهران و با تجهيزات مفصلي در زمينهی مسایل علمي روشنايي فعاليت ميكند. در آزمايشگاه روشنايي، پژوهش و اندازهگيريهاي لازم براي افزايش راندمان چراغها و بررسي طول عمر و بازدهي نوري منابع روشنايي لامپهاي كم مصرف انجام میگیرد.
مهمترين علاقهی وی، ايجاد آزمايشگاههاي آموزشي و تخصصي است. بنابراین، علاوه بر آزمايشهاي تخصصي منحصر به فرد در دانشگاههاي ايران، با الهام از دانشگاههاي مهم دنيا مانند هاروارد و ام. آي. تي و برکلي اقدام به ايجاد آزمايشگاه فيزيک الکترومغناطيس نموده و اين آزمايشگاه در حال حاضر در ايران بينظير است.
دكترمحسني استاد تماموقت و نمونهی دانشگاه تهران، پژوهشگر نمونهی سازمان توانير و پژوهشگر نمونهی طرحهاي كاربردي دانشگاه تهران است.
از آثارش میتوان مهندسي فشار قوي الكتريكي پيشرفته (برندهی كتاب سال جمهوري اسلامي ايران در۱۳۷۴ )؛ مباني مهندسي فشار قوي (برندهی جايزهِ گنجينهی دانش وزارت نيرو) و روشهاي مدرن مانيتورينگ ترانسفورماتورها را نام برد كه با دكترابراهيم رحيمپور، مشترك تأليف نمودهاند.